Groen dak

Groen dak

Denk jij erover na om een groen dak te laten plaatsen? Dan raden we het je aan om deze pagina door te nemen. Onderstaand gaan we je namelijk vertellen welke varianten er zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke kosten er komen kijken bij dit type dak. Na het lezen van dit artikel is de kans groot dat jij weet of je juist wel of niet voor een groen dak moet gaan. Feit is in ieder geval wel dat het aan te raden is om op zoek te gaan naar een professionele dakdekker op het moment  dat je een nieuw dak wilt. Door een specialist in te schakelen krijg je het beste resultaat en zal je dak ook langer mee gaan.

Twee soorten groendaken

Wanneer we het hebben over groendaken, dan kunnen we onderscheid maken tussen twee varianten. Zo is er het extensieve groendak en het intensieve groendak. de eerste variant kan gezien worden als een variant waarbij er beperkt onderhoud nodig is. Dit omdat de opbouwhoogte van dit type groendak beperkt is. Het dak heeft vaak maar een soort beplanting, denk hierbij aan gras of sedum.

Wanneer we het hebben over het intensieve groendak, dan hebben we het over een dak met begroeiing die je ook tegen zou kunnen komen in een normale tuin. De opbouwhoogte is hoger en er is ook sprake van extra belasting op het dak.

De voor- en nadelen

Mocht jij een groendak overwegen, dan is het van belang dat je je goed verdiept in zowel de voor- als nadelen. Om jou hier een goed beeld van te geven hebben we onderstaand zowel een aantal voordelen als een aantal nadelen voor je opgesomd.

De voordelen

  • Isolatie: een groendak kan ervoor zorgen dat de geluidsisolatie aanzienlijk verbeterd.

  • Verbeterde brandwerendheid: dit type dak verbeterd de brandwerendheid van de dakconstructie.

  • Langere levensduur: de onderliggende dakbedekking van een groen dak wordt minder blootgesteld aan de verschillende weersinvloeden in ons land, dit verlengt de levensduur.

  • Goed voor het milieu: wanneer je de eigenaar bent van een groendak, dan denk je aan het milieu. Ook voor de mensen om je heen kan dit fijn zijn.

  • Fijn voor de omgeving: een groendak is fijn voor de omgeving, het zorgt voor een stuk natuur in een bebouwde omgeving.

  • Uniek: een groendak is uniek en dat is voor veel mensen ook wat waard.

De nadelen

  • Het is relatief duur: kies je voor een groendak, dan zijn de kosten relatief duur vergeleken met andere daken.

  • Lekkage: het risico op lekkage is groter, dit omdat er bijvoorbeeld sprake kan zijn van wortelgroei. De kosten van het opsporen van een lekkage kunnen overigens behoorlijk hoog zijn.

  • Weinig ervaring: een groendak is nog relatief nieuw, hierdoor hebben aanbieders nog maar weinig ervaring met deze relatief complexe dakbedekking. Je neemt hierdoor dus een risico.

De kosten

De kosten van een groendak kunnen behoorlijk verschillen, dit hangt namelijk af van verschillende factoren. Heb jij bijvoorbeeld een EPDM dak, dan kost dit gemiddeld tussen de 40 en 80 euro per vierkante meter. Bij een PVC dak is dit tussen de 35 en 70 vierkante meter en bij een sedumdak tussen de 55 en 75 euro per vierkante meter. Kies je voor een daktuin, dan betaal je het meeste. Je bent dan tussen de 100 en 120 euro per vierkante meter kwijt.

Benieuwd naar de exacte kosten en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. Onze dakdekkers uit de regio geven gratis advies!

Onze klanten zijn tevreden met het resultaat!

Een score van 8.7 en meer dan 92% beveelt ons aan bij vrienden

Meer weten over uw dak?

Ontvang onze tarieven op de mail en vergelijk de kosten.